dinsdag, februari 21, 2006

Dromen

Ik heb vanmorgen les gehad over dromen. Erg interessant, hoewel er enige klassieke connotaties aan vast zaten. Ook lucid dreaming werd vermeld. Ik dacht dat dit misschien een interessant discussieonderwerp kan zijn op onze blog. Onder andere door de reeds aanwezige interesse voor lucide dromen, maar ook omdat ik weet dat de standpunten omtrent dromen eerder verdeelt zijn. En het lijkt me ook erg interessant om (desgewenst) je dromen te posten. Ik had graag willen beginnen met zelf een droom te vertellen, maar ik ben m'n periode van hevige dromen precies door. En ik weet nog maar enkele dromen van vroeger en die zijn ofwel gekend, ofwel voor een later stadium.
Om mijn voorgaande discussiehint inhoud te geven kan ik alvast zeggen dat Gilles een Freud-scepticus is en Tom niet gelooft in dromen met enige betekenis. Ikzelf hecht soms geloof aan de therapeutische en compensatie dimensie en soms geloof ik dat het allemaal gewoon een rommeltje is van de hersenen. Wat Jef en Maarten hun standpunten zijn, kan ik niet fijn genoeg zeggen, dus laat ik dat aan henzelf over. Hopelijk kunnen de andere twee zich vinden in mijn omschrijving van hun voordien geuite meningen en vinden zij het niet erg dat ik voor hen spreek. Na deze enigzins overdreven diplomatische aanpak zal ik even afsluiten, anders kunnen we evengoed een topic over narcisme beginnen.

7 opmerkingen:

The jig is up! zei

Ten eerste:

Ik heb nog geen werk van Freud gelezen. En zijn werk over dromen ken ik dus ook enkel uit overlevering. Ik stel mij hier vragen bij. Zoals bij zo veel freudiaanse ideeën. Zeker als ze vrij letterlijk worden genomen; bv. Oedipus-complex en dergelijke. Of dit aan Freud ligt of aan de overleveraars is moeilijk te zeggen.

Ten tweede:

Mij nu speciaal als een Freud-scepticus typeren gaat voorbij aan mijn sceptische houding ten aanzien van Jung (Wiens werk ik trouwens ook maar uit overlevering ken) en anderen. Het colletief onderbewuste lijkt mij - in de letterlijke vorm begrepen - belachelijk. Dit is zeker een verdichting.

Ik zal het voor deze comment bij dit laten. Wat ik dan wel denk over dromen zal voor een volgende comment zijn.

Ten Laatste (door de grote Woody Allen):

"Dokter (tegen de psychiater), ik heb steeds maar weer dezelfde droom. Ik droom dat ik de vrouw van de buurman neuk."

"(psychiater tegen de patiënt) Deze droom betekent dat je de deur van het buurappartement wil inbeuken op een wit paard met een drilboor in de hand."

Dr. Jones zei

Als er nu één grootmeester is...
Prachtig!

Jef Vingerhoedt zei

dromen zijn beslist de overblijfselen van op-beaminegn door aliëns, die vervolgens door diezlfde aliëns gewist werden. Het resultaat: een onsamenhangend geheel van porno en geweld. De eerste droom die ik mij kan herinneren, zal ik posten.

Arend zei

Er is niets zo gemakkelijk als alles te geloven, of alles als crap af te schrijven.
En er is zelden zulke crap als dromen waar ge zo van onder de indruk kunt zijn.

Arend zei

Oke ik heb er weer een rare gehad vannacht:

Ik droomde dat ik een examen Engels moest gaan afleggen, ergens in de vs.
Tijdens het oplossen blijven mijn examenbladen aan elkaar plakken.
Ik zeg daar iets van, en 1 woord was niet proper uitgesproken, een foute klank. Die examinator geeft daar een opmerking over, toen begon ik haar uit te foeteren en te zeggen als zij zo goed Nederlands kon als ik Engels, ze mag zagen over 1 fout accent. En toen werd ik wakker :)

Jef Vingerhoedt zei

Ik herinner me bijna nooit dromen. Maar deze flard herinner ik me nog. Hij ging over de l'Afrique, c'est chique-party van binnenkort. De Afrikaanse, anders gepigmenteerde, doch evenwaardige medemens, op de affiche werd ten onrechte geIïnterpreteerd als een afbeelding van Mohamed. Een bestorming van onze party door een tros Moslims was het gevolg.

Dr. Jones zei

Vannacht weer veel gedroomd. Wilde nog even opstaan om het op te schrijven, maar had het er toch niet voor over...